Succesverhalen varen

PitPoint bevoorraadt het grootste aardgasschip ter wereld

Eind 2015 werd de Texelstroom – de veerboot tussen het Nederlandse Texel en Den Helder – in gebruik genomen. Dit schip is het grootste ter wereld dat op Aardgas vaart. PitPoint zorgde voor een tankstation op Texel en legde daarvoor een gasleiding van 7 kilometer aan op het Waddeneiland. Een slimme oplossing voor schoon vaarverkeer.

De eerste veerboot in Europa die op CNG vaart, vindt u op Texel in Nederland. Het schip is in handen van TESO, dat op PitPoint rekende voor het volledige design, de bouw en de uitbating van het CNG-bunkerstation op het Waddeneiland.

Een geschikte plek vinden voor het station was cruciaal. Voor de inplanting in het landschap moesten we ook rekening houden met de esthetische kant. Daarom werkten we in de vergunnings- en realisatiefase nauw samen met de lokale en nationale overheden en Liander – het bedrijf dat voor de aanleg van de gasleiding zorgde. Doordat de gasleiding 7 kilometer lang is, zijn er geen tankwagens nodig om het eiland van brandstof te voorzien – wél noodzakelijk bij LNG. Bovendien heeft Texel de optie om op termijn over te schakelen op 100% groengas.