Het mobiliteitsbudget toegelicht

21-03-2019

Een duurzame oplossing

Door het toenemende mobiliteitsprobleem in ons land, was er dringend nood aan een duurzame oplossing, die werknemers vlotter en milieubewuster mobiel maakt. De filebarometer van Touring Mobilis toonde aan dat we in 2018 weer langer in de file stonden op het Belgische wegennet.

Daarom werd het mobiliteitsbudget in het leven geroepen. Dankzij deze maatregel krijgen bedrijven de optie om hun huidige vloot op een duurzamere manier in te vullen. Zo kunnen werknemers hun huidige bedrijfswagen inruilen voor een duurzaam alternatief, zoals een minder vervuilende wagen, een abonnement op het openbaar vervoer, een (elektrische) fiets, carpooldiensten, … Bovendien kan de werknemer de verschillende duurzame alternatieven ook combineren. Als kers op de taart krijgt hij het saldo van zijn mobiliteitsbudget op het einde van het jaar uitbetaald.

Hoe wordt het mobiliteitsbudget berekend?

Het mobiliteitsbudget wordt berekend aan de hand van de Total Cost of Ownership (TCO) van de huidige bedrijfswagen. Daarin worden naast de aankoopprijs van de auto onder andere de brandstof, verzekeringspolis, CO2-bijdrage en niet-aftrekbare BTW meegerekend.

De TCO wordt dan omgezet in een totaal mobiliteitsbudget dat mag worden besteed aan een duurzaam alternatief voor de huidige bedrijfswagen.

Werkgever en werknemer moeten wel eerst aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de werkgever bij invoering al minstens drie jaar bedrijfswagens aanbieden, en moet de werknemer die wil intekenen op het mobiliteitsbudget een minimumperiode over een bedrijfsauto beschikken of ervoor in aanmerking komen. De regeling is ook niet verplicht, en medewerkers kunnen pas instappen wanneer het huidige leasecontract afloopt.

Voordelen van een duurzaam vervoermiddel

De TCO van een minder vervuilende auto ligt doorgaans lager dan die van een bedrijfswagen op diesel of benzine. Door deze in te ruilen voor een duurzamer alternatief, geniet uw werknemer van meer flexibiliteit in zijn keuze en mogelijk extra budget op het einde van het jaar. Belangrijker nog: dit heeft natuurlijk ook een positieve invloed op het milieu en zo pak je samen een deel van het mobiliteitsprobleem aan.

Een voorbeeld: auto op CNG doorgaans laagste TCO

Als voorbeeld vergeleken we de TCO van vier motorisaties van de populaire Volkswagen Golf (benzine, diesel, elektrisch en CNG) binnen een leasingcontract van 48 maanden, met 30.000 km per jaar.


Hieruit kunnen we besluiten dat de CNG-variant veruit het goedkoopste uitkomt. Zowel de total cost of ownership (tot -28%) als de brandstofkost (tot -59%) is het laagste voor het model op aardgas.

Door hun lagere CO2-uitstoot zijn auto’s op CNG dus ideaal als alternatief vervoermiddel binnen het mobiliteitsbudget. Zo stoot de Volkswagen Golf op aardgas slechts 95g CO2/km uit, vergeleken met 109g voor de diesel- en 116g voor de benzinevariant, en past hij ruim binnen de voorwaarden van het mobiliteitsbudget.

Voordeel voor de werkgever

Wat is dan het voordeel voor u als werkgever, naast de voor de hand liggende financiële besparingen? Samen nadenken over de mobiliteit van uw werknemers zorgt voor een betere balans tussen werk en privé, levert potentieel gelukkigere en en gezondere (want sportievere) werknemers op, en straalt door de lagere CO2-uitstoot ook positief af op het imago van het bedrijf.

Laat de TCO van uw vloot berekenen en ontdek de voordelen van een overstap op CNG.

Neem contact met ons