PitPoint bouwt grootste aardgastankstation van België

te Gent voor afvalverwerkingsbedrijf IVAGO

15-11-2017
PitPoint bouwt grootste aardgastankstation van België voor IVAGO

Op vrijdag 6 oktober werd op de site van de Gentse afvalintercommunale IVAGO, het grootste aardgastankstation van ons land ingehuldigd. Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, en Tine Heyse, voorzitter van de Raad van bestuur van IVAGO, mochten als eersten CNG (aardgas) tanken.

Met 4 fast fill tankzuilen en maar liefst 22 slow fill laadpalen is dit aardgastankstation (CNG) het grootste in zijn soort in België. Het station werd gebouwd door PitPoint, gespecialiseerd in de productie en de verdeling van schone brandstoffen. De investering voor het volledige project bedraagt 1 miljoen euro. Bovendien zal in de komende drie jaar de capaciteit van nog worden uitgebreid tot 62 slow fill laadpalen.

IVAGO koos bewust voor deze oplossing

Tom Claeys, manager systemen, ontwikkeling en stroombeheer bij IVAGO, legt uit wat het verschil is tussen een fast fill en een slow fill tankzuil. “Aan onze fast fill tankzuilen kan je, zoals het woord het al zegt, op een snelle manier je wagen vol tanken. Er zijn 2 kleinere tankpistolen voor personenwagens of bestelwagens en 2 grotere op maat voor vrachtwagens. Daarnaast is de slow fill installatie. Daar hebben we plaats voor 22 vrachtwagens. Wanneer die in de namiddag toekomen van hun ophaalronde worden ze aangekoppeld aan de installatie. De volgende morgen kunnen ze met een volle tank terug vertrekken. In de komende jaren maken we plaats voor 62 van deze vulpunten.”
IVAGO koos bewust voor deze oplossing. Als je zoveel vrachtwagens allemaal zou willen voltanken aan de fast fill installatie dan zou je ofwel lang moeten wachten, ofwel een enorme installatie moeten voorzien om voldoende gas op te pompen. Aangezien de vrachtwagens ’s nachts toch stilstaan kan die tijd nuttig gebruikt worden om ze vol te tanken.

Tegen 2030 schoon vervoer voor iedereen

Bij PitPoint is men natuurlijk blij met het vertrouwen dat IVAGO hen schonk. Volgens Geert Degroote, directeur van PitPoint België, heeft het bedrijf een ambitieus doel voor ogen. “Tegen 2030 willen we schoon vervoer voor iedereen. Dat willen we realiseren door de best mogelijke infrastructuur voor schone brandstoffen te ontwerpen, te bouwen, te exploiteren en te onderhouden.”
Onder schone brandstoffen verstaat PitPoint niet alleen CNG maar ook LNG (vloeibaar aardgas), elektriciteit en waterstof.

Schone lucht voor alle Gentenaars

Voor IVAGO is de indienstname van het aardgastankstation op hun site, een volgende stap bij het ‘vergroenen’ van hun wagenpark. Dat betekent dat men, waar het technisch mogelijk is, kiest voor elektrische of aardgasvoertuigen. Volgens Tine Heyse, voorzitter van de Raad van Bestuur van IVAGO, zal men daar ook in de toekomst onverminderd mee verder gaan. “Tegen 2021 zal de IVAGO-vloot uit niet minder dan 106 CNG-voertuigen bestaan waarvan 55 vuilnisophaalwagens. IVAGO wil zo een belangrijke bijdrage leveren aan schone lucht voor alle Gentenaars. Minder fijn stof, minder stikstofoxides, minder CO2 en minder lawaai.”
Heyse dankte uitdrukkelijk de medewerkers van PitPoint voor de vlotte samenwerking en de wijze waarop ze dit project op zeer korte termijn tot stand brachten.

Voor het eerst meer benzinewagens dan diesel

Minister Bart Tommelein (Open VLD) dankte IVAGO voor de inspanningen op het vlak van groene mobiliteit. “Het helpt ons in het realiseren van de doelstellingen van de Vlaamse regering op dat gebied.” Die doelstellingen mogen best ambitieus genoemd worden. Tegen 2020 wil men 60.000 elektrische wagens in ons straatbeeld en 40.000 aardgasvoertuigen. Dat wordt nog een hele klus, maar volgens de minister zijn we op de goede weg. “Mobiliteit is een van de belangrijkste domeinen waar we willen op inzetten. Ik kreeg vandaag nog het bericht dat er voor het eerst meer nieuwe benzinewagens zijn ingeschreven dan dieselwagens. We zijn dus op een kantelpunt gekomen. Vanuit de Overheid zullen we tegen 2020 maar liefst 5000 nieuwe laadpunten voorzien voor elektrische wagens en we streven naar 300 aardgastankstations.”
Momenteel zijn er 90 CNG-stations in ons land. PitPoint zal alleszins zijn steentje bijdragen tot het realiseren van de doelstellingen van minister Tommelein. Nog voor het einde van dit jaar opent het bedrijf nog twee nieuwe publieke tankstations voor aardgas.