Alles wat u moet weten over LNG

29-04-2019

Binnen de transportsector is Liquefied Natural Gas (LNG) op dit moment de schoonste brandstof die beschikbaar is. Daarnaast heeft deze brandstof echter nog veel meer te bieden. Ontdek hieronder de belangrijkste voordelen van LNG, hoe en waar u LNG tankt en nog veel meer.

Wat is LNG?

LNG is vloeibaar gemaakt aardgas. We kennen aardgas vooral van huishoudelijk gebruik, maar het wordt ook al tientallen jaren succesvol ingezet als brandstof voor onder andere personenwagens (CNG) en vrachtwagens en schepen (LNG).

Rijdt u al in een milieuvriendelijkere LNG-truck?

Duurzaam transport wordt steeds populairder en toonaangevende fabrikanten van trucks bieden tegenwoordig een breed aanbod aan hoogwaardige LNG-trucks.

Deze trucks doen in vermogen, koppel, laadvermogen en actieradius niet onder voor de moderne dieseltrucks, wat wel bewezen wordt door het feit dat vier grote Vlaamse transporteurs onlangs overstapten naar Scania 4×2 trekkers op LNG, met een 13-liter 410 pk gasmotor.

De ontwikkeling in LNG-trucks gaat bovendien nog steeds door. Elke nieuwe generatie levert in de regel meer vermogen en efficiëntie op.

De voordelen van LNG

LNG heeft veel voordelen ten opzichte van diesel:

  • LNG is veel schoner dan diesel: er is 10 tot 15% minder CO2-uitstoot en 30% minder gezondheidsschade door fijnstof en NOx.
  • Minder geluidsoverlast: een LNG-motor produceert minder geluid dan een dieselmotor. Hierdoor komt u in sommige landen in aanmerking voor een Piek-certificering, en is stadsdistributie ook geen enkel probleem.
  • Een LNG-truck heeft bij regulier gebruik een lagere TCO dan een dieseltruck, mede door de structureel lagere prijs van LNG.
  • Tanken gaat makkelijk, snel en veilig.
  • Premies vereenvoudigen de omschakeling nog verder.

Ideaal voor vrachtvervoer over lange afstand

Door aardgas te koelen tot -162°C wordt het vloeibaar: dat is LNG. Eenmaal vloeibaar is het volume van LNG 600 maal kleiner dan aardgas. Daardoor kan er veel aardgas in een tank en is de actieradius voor vrachtwagens én voor schepen groot.

In de brandstoftank wordt LNG niet meer gekoeld. De isolatie van de tank houdt de temperatuur laag. Door continu verbruik blijven de druk en temperatuur in de tank stabiel. Dit maakt de brandstof heel geschikt voor vrachtwagens en schepen die continu ingezet worden.

Is LNG veilig?

LNG is niet giftig of corrosief, is geurloos en staat niet onder druk. LNG kan in vloeibare vorm niet ontbranden en alle gebruikte apparatuur voldoet aan de strengste eisen.

Ondertussen hebben we al tientallen jaren ervaring met de brandstof en alle beschikbare vrachtwagens zijn uitgebreid getest. LNG is dus minstens even veilig als andere brandstoffen gebruikt voor wegtransport.

Een stapje verder: bio-LNG

Wie overstapt op LNG kan in de toekomst moeiteloos de overstap maken naar het nóg

milieuvriendelijker bio-LNG, ook bekend als LBM (Liquefied Bio Methane). Vrachtwagens en schepen op LNG zijn technisch nu ook al geschikt voor bio-LNG.

Bio-LNG wordt geproduceerd uit diverse bronnen zoals afval en mest en kan lokaal worden opgewekt. Rijden of varen op bio-LNG reduceert de CO2-uitstoot in de hele keten met zo’n 80% ten opzichte van diesel. Het wordt gezien als de logische, duurzame opvolger van LNG.

Hoe tank ik LNG?

LNG tanken gaat even snel als het tanken van diesel. Het belangrijkste verschil is dat de chauffeur wel eerst een korte training moet volgen. Deze instructie is beknopt, gratis en wordt door alle LNG-aanbieders verzorgd. Verder zijn bij het tanken van LNG zogeheten persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) nodig.

Waar kan u LNG tanken?

In Europa zijn er al bijna 130 tankstations waar u LNG kan tanken voor vrachtauto’s, waarvan 25 in Nederland en 4 in België.

Op onze site en de gratis app van PitPoint vindt u alle Europese LNG-tankstations en andere schone brandstoffen zoals CNG en waterstof. Download de app voor iOS of Android.

Feestelijke opening LNG-station in Rekkem

Op 6 juni openen we ons eerste LNG-tankstation in Rekkem. Graag nodigen we u uit voor de feestelijke opening van 9.30 tot 13.30 uur. Tijdens dit evenement kan u het volgende verwachten:

  • We vertellen u alles over de ontwikkelingen op het vlak van LNG.
  • Het station wordt officieel geopend met een tankdemonstratie.  
  • We tonen u de nieuwste trucks op aardgas.
  • Een gezellige netwerklunch.

Meld u hier aan voor dit feestelijke evenement 

Hopelijk tot dan!