BLOG: het 49er team

18-01-2018
DE 49er, een snelle veeleisende zeilboot

De 49er is een tweemans-zwaardboot waarbij beide opvarenden gebruik maken van een grote asymmetrische spinnaker (trapeze) om de boot overeind te houden. Het is een zeer snelle en dynamische boot die snelheden tot 50 km per uur kan halen. Hiermee is de 49er aan het begin van de 21e eeuw de snelste zeilboot op de Olympische Spelen. Dit komt door haar lage gewicht, haar grote zeiloppervlak en haar grote breedte. De boot heeft namelijk twee zogenaamde ‘wings’, verbredingsstukken aan de zijkant, die als voetsteun dienen voor de bemanning. Samen vergroten de twee wings de breedte van de boot met één meter.

De 49er wordt ook vaak een skiff genoemd. De skiff of 49er werd voor het eerst toegelaten op de Olympische Spelen van Sydney in het jaar 2000. De naam is afgeleid van de lengte van 4.9 meter.

De 49er is zowel fysiek als technisch een veeleisende boot. Teamwerk is dus uitermate belangrijk.

Het 49-ER TEAM

Het 49er team wordt gevormd door Tom Pelsmaekers & Yannick Lefèbvre. Beiden kennen mekaar sinds 2013 en sinds 2015 zeilen ze samen. Yannick is de stuurman oftewel het ‘hoofd’, Tom de ‘voeten’ oftewel de bemanning. Denken en werken…de een kan niet zonder de ander.

Soms worden duo’s spontaan gevormd, soms via een trainer gestuurd. Belangrijk is: zelfde doelstelling hebben!!! Dit duo werd na een toevallige team switch gevormd.

Zeilen met een 49-er doe je niet even in het weekend. Het is een heel erg technische en moeilijke discipline en gebeurt altijd met 2. Iedere 49-er zeiler geeft toe dat hij in het begin (en dat kan tot 3 jaar duren) heel veel heeft gezwommen… zelfs de allergrootsten ontkomen er niet aan.

De klasses worden georganiseerd volgens gewicht. Zo is bijvoorbeeld 1 kg extra lichaamsgewicht geen drama maar té licht of echt te veel wegen dan weer wel. Het ideale gewicht in deze klasse is 80kg.

Wat maakt 49-er zeilen zo speciaal? Het vraagt acrobatie, evenwicht, agility, kracht in armen en benen, wilskracht, discipline, uithoudingsvermogen, blind vertrouwen in je zeilpartner (verschil met Laser: individueler, vergt meer kracht in de benen).

Wat als je zeilpartner ziek wordt? Dan is het inderdaad “Over & Out” – brute pech! Vandaar dat de gezondheidsbegeleiding zo belangrijk is. Als er iemand in een gezelschap tekenen van verkoudheid vertoont, wordt die persoon zo veel mogelijk gemeden.

ZEILEN, een echte topsport

Zeilen is één van die sporten waarin je jezelf regelmatig tegenkomt. Het gaat hier enkel om de boot en jezelf. Zeilen is een tijdloos gevecht tegen de wind, de golven en de andere racers. Je kan je niet wegsteken achter een ploegmaat zoals bijvoorbeeld  in het voetbal.

Professioneel zeilen is helemaal wat anders dan jeugdzeilen. Een gemiddelde trainingsdag ziet er zo uit:

  • 4 u zeilen
  • 2u fysieke training
  • 1u debriefing aan de hand van foto’s en video’s waarbij fouten worden bijgestuurd

 

Een maximum leeftijd om te zeilen bestaat niet echt. Zie maar naar Santiago Lange, een Argentijnse catamaran zeillegende. Hij begon te zeilen op zijn 6de en is nog steeds wereldtop. Op zijn 54ste – en nadat er een halve long werd weggenomen wegens kanker – won hij nog Olympische goud in Rio 2016! Een andere topzeiler, de Braziliaan Robert Sheidt, is in oktober 2017 gestopt op 44-jarige leeftijd!

De zeilers trainen over heel de wereld in functie van de aanwezige accommodatie en de weersomstandigheden. Onderlinge races met topzeilers van over heel de wereld dragen bij tot het verbeteren van hun conditie en prestaties. Topzeilers zijn dan ook gemiddeld 3 weken op 4 van huis weg, wat niet altijd te verenigen valt met een relatie/gezin.

PITPOINT ONDERSTEUNT DE VLAAMSE TOPZEILERS

Daarenboven is het best wel een dure sport. Buiten een strikt onderhoud van de boot dienen andere materialen zoals touwen en zeilen door het intensieve gebruik zeer regelmatig te worden vervangen. Gelukkig hebben Pitpoint en de vereniging Wind en Watersport Vlaanderen mekaar gevonden. Dankzij de financiële ondersteuning van Pitpoint kunnen onze zeilers zich focussen op hun prestaties.

Wil je meer weten over PitPoint, check dan onze site.

Wil je verder de lotgevallen blijven volgen van onze Vlaamse Olympische topzeilers, blijf dan deze blog checken!