Gouden medaille op de Worldcup voor Emma Plasschaert

Maak kennis met zeilster Emma Plasschaert, onze gouden medaille op de Worldcup zeilen in Marseille

12-06-2018

Evi Van Acker kennen we allemaal, maar haar teamgenoten Maité Carlier en Emma Plasschaert zijn minder bekend. Onterecht, want beide dames werken keihard voor een plaatsje op de Olympische spelen in Tokyo in 2020. Emma Plasschaert haalde onlangs zelfs de gouden plak binnen op de Worldcup in Marseille. PitPoint, de trotse en officiële sponsor van het WWSV, verteld graag wie de dame is achter deze gouden medaille.

De Oostendse Emma Plasschaert stapte op haar tiende voor het eerst in een zeilboot  – toen nog een Optimist. Sindsdien heeft ze amper voet aan wal gezet. In 2010 vroeg de Vlaamse Yachting Federatie (VYF) haar om over te stappen in een Laser Radiaal-bootje. Ze kreeg een plek in het Laser Talent Team, dat in de eerste plaats bedoeld was om Evi Van Acker te ondersteunen in haar race naar de Olympische Spelen in 2012 (Londen). Met succes: Van Acker greep de bronzen medaille. Plasschaert op haar beurt kon heel wat opsteken van haar collega … en begon zelf te dromen van een Olympische deelname.

Het echte werk

In 2013 werd Emma Plasschaert twintig (op 1 november om precies te zijn) en sinds dat jaar zeilt ze bij de senioren, het echte werk dus. Zeker als je weet dat ze haar topsport combineert met een Master in de geomatica en landmeetkunde aan de universiteit van Gent. Een standaard studentenleven zit er echter niet in voor Emma; pintjes drinken in je stamcafé is moeilijk als je zo’n 240 dagen per jaar van huis bent.

Discipline werpt vruchten af

Sinds 2016 beginnen de medailles binnen te lopen. Op de Worldcup in Melbourne (2016) haalde ze brons. Eind vorig jaar won ze de zilveren plak op de Worldcup in het Japanse Gamagori. Dit jaar mocht ze al zilver op haar naam schrijven bij de Worldcup in Miami en brons op het EK in La Rochelle. En nu dus die gouden plak in Marseille.

Van 30 juli tot 12 augustus vindt in het Deense Aarhus het Wereldkampioenschap zeilen plaats, een van de weinige mogelijkheden voor Europese zeilers om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Met de steun van Pitpoint vaart Plasschaert nu recht op dat doel af.