H-Gas of L-Gas

kent u het verschil?

20-10-2016

In België zijn er twee gaskwaliteiten. Is er een verschil? Ja, er is verschil tussen L (laagcalorisch) -gas en H (hoogcalorisch)-gas, oftewel gas met een lagere of hogere energiewaarde.

Met H-Gas rijdt u verder

Laagcalorisch gas levert minder energie op doordat in L-gas minder energierijk methaan zit (+- 10% verschil). Anders gezegd, 1m³ L-gas levert minder energie op dan 1m³ H gas. L-gas bestaat ook deels uit het zwaardere stikstof. Daardoor is hoog calorisch aardgas lichter dan laag calorisch aardgas. Het resultaat daarvan is dat u met L-gas minder ver rijdt dan met een volle tank hoogcalorisch H-gas. En dat het hoogcalorisch gas duurder is dan laagcalorisch gas.

Het gas dat u tankt bij PitPoint komt uit het ondergrondse aardgasnet. Dit wordt beheerd door de distributienetbeheerder. Het is hetzelfde gas waar u thuis op kookt of waar uw verwarmingsketel op draait. PitPoint (of andere exploitanten van CNG) bepalen niet zelf de gaskwaliteit van het gas dat uit het netwerk wordt gehaald. Welk type aardgas u tankt, is afhankelijk van de plek waar het tankstation zich bevindt. Dit gas kan laag- of hoogcalorisch gas zijn. Dit onderscheid is historisch gegroeid. Laagcalorisch gas wordt ingevoerd vanuit Nederland. Hoogcalorisch gas wordt ingevoerd vanuit Noorwegen, Rusland of via LNG in Zeebrugge. In België wordt vooral rond de as Antwerpen-Brussel nog steeds L gas uit Nederland ingevoerd.


Gasnetwerk België (afbeelding Synergrid)

Omdat de gasvoorraden in Nederland afnemen zal Nederland minder gaan exporteren en op termijn stoppen met exporteren. Daarom wordt het Belgische aardgasnetwerk omgebouwd zodat op termijn het hele Belgische gasnetwerk hoogcalorisch zijn. Daartoe zal elk jaar een deel van het bestaande aardgasnetwerk worden omgebouwd van L-gas naar H-gas. De verwachting is dat dit proces tegen 2030 wordt afgerond.

Indicatieve planning ombouw gasnetwerk naar H-gas (afbeelding Synergrid)

L-gas of H-gas: voor uw aardgasauto maakt het niet uit

Auto’s zijn tegenwoordig zo slim, dat het niets uitmaakt of ze L-Gas of H-Gas getankt krijgen. Zonder moeite schakelen ze technisch om van de ene naar de andere gas-samenstelling. Ook de prestaties van je auto blijven gelijk, alleen is de actieradius ruimer op H-gas. In de PitPoint-app staat altijd vermeld welk type gas u bij een PitPoint-tankstation kunt tanken. In België vermelden wij de gaskwaliteit bij alle CNG-tankstations en binnenkort doen wij dat voor heel Europa. Zo kunt u met de App van PitPoint altijd zien waar u L-gas of H-gas tankt.