Hoeveel belastingen betaalt u op een CNG-wagen?

6-11-2018

Steeds meer particulieren & bedrijven gaan over tot de aankoop van een CNG-voertuig. In 2017 telde België nog zo’n 7.000 wagens op CNG-gas. Vandaag zijn dat er mede dankzij de fiscale voordelen van een CNG-wagen meer dan 13.000.

Er zijn ook al aardig wat CNG-tankstations ter beschikking. Zo telt België er vandaag reeds meer dan 100 en komen er steeds bij. Ook PitPoint draagt haar steentje bij en voorzien ook wij in de aangroei van CNG-tankmogelijkheden.

Fiscaal voordelig rijden met een CNG-wagen

Rijden met een CNG-wagen brengt heel wat voordelen met zich mee. Zo is CNG-gas momenteel de meest milieuvriendelijke fossiele brandstof op de markt.

De ecologische voordelen op een rijtje:

  • Een CNG-wagen stoot tot 16% minder CO2 uit
  • Rijden op CNG zorgt voor 90% minder uitstoot van fijnstof en stikstof
  • CNG-wagens kunnen ook rijden op biomethaan (groengas), waardoor u bijna CO2-neutraal rijdt

Aan deze ecologische voordelen zijn ook enkele fiscale voordelen gekoppeld. Zo geniet u als eigenaar van een particuliere CNG-wagen van een mooi belastingvoordeel. CNG-chauffeurs betalen namelijk geen verkeersbelastingen en zijn daarenboven vrijgesteld van de inschrijvingstaks tot 2020. Bovendien streeft gas.be ernaar om deze termijn nog te verlengen.

In Wallonië en Brussel zijn deze fiscale voordelen nog niet doorgevoerd. Wel kunnen particuliere eigenaars van een CNG-wagen in Wallonië beroep doen op een premie van 500€. Deze premie wordt uitgereikt door distributiebeheerders Ores en Resa. Voor Brussel zijn er momenteel nog geen premies beschikbaar.

Is een CNG-wagen een fiscaal voordelige bedrijfswagen?

Sinds 2017 geldt de vrijstelling van verkeersbelasting & de inschrijvingstaks ook voor bedrijfswagens in Vlaanderen. Als extra tegemoetkoming bestaat er sinds 2017 de Ecologiepremie Plus, waarvoor KMO’s en grote ondernemingen in aanmerkingen kunnen komen.

Snel terugverdiend

De hogere aankoopprijs van een CNG-wagen houdt zowel particulieren als bedrijven nog te vaak tegen om de oversteek te wagen. Zo is de aankoopprijs van een CNG-wagen bij heel wat fabrikanten nagenoeg dezelfde als voor een wagen op benzine of diesel.

Toch mag men niet vergeten dat naast de fiscale voordelen van CNG, de prijs aan de pomp het grote verschil maakt. Zo betaalt u tot 35% minder dan diesel en tot 75% minder aan benzine. Daarenboven is CNG ook nog eens 20% goedkoper dan elektriciteit en zelfs tot 60% goedkoper dan de hybride van benzine en elektriciteit.

Geïnteresseerd in de omschakeling van uw huidig wagenpark naar een milieuvriendelijke brandstof? Contacteer ons en we bekijken aan de hand van een haalbaarheidsstudie uw overstap.