Hoogcalorisch of laagcalorisch gas

KENT U HET VERSCHIL?

1-03-2018

Het gas dat u bij Pitpoint tankt, komt uit het ondergrondse aardgasnet van de netbeheerder, en is hetzelfde gas waarmee u thuis kookt en verwarmt. Pitpoint en andere verkopers van CNG (aardgas) bepalen de kwaliteit van het aangeboden gas niet zelf maar hangen daarvoor af van de herkomst van de brandstof.

Het meeste laagcalorische L-gas wordt uit Nederland aangevoerd, terwijl hoogcalorisch H-gas over het algemeen uit Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en Rusland geïmporteerd wordt. De Nederlandse gasreserves raken echter uitgeput, en de overheid heeft beslist om de export af te bouwen om er dan in 2030 volledig mee te stoppen. Hierover vindt u meer info op gasverandert.be.

Het Belgische aardgasnetwerk wordt nu omgebouwd zodat er op termijn enkel nog rijk hoogcalorisch gas aangeboden wordt.

Gasnetwerk België (afbeelding Synergrid)

rijden op gas

Doordat L-gas minder energierijk methaan bevat levert het ongeveer 10% minder energie op dan H-gas. L-gas is ook iets zwaarder, omdat het deels bestaat uit stikstof. Met een volle tank van het iets duurdere H-gas rijdt u dan ook verder dan met dezelfde hoeveelheid L-gas.

Moderne auto’s op CNG schakelen naadloos tussen H- en L-gas, of in de toekomst zelfs biomethaan of groengas. Hoewel de prestaties gelijk blijven, is de actieradius met H-gas een stuk groter.

In de Pitpoint-app kan u altijd zien welke soort gas een bepaalde tanklocatie aanbiedt.

Het station in Beveren biedt nu al H-gas aan, de tanklocatie in Antwerpen (Kielsbroek) vanaf 1 juni 2018. Bornem en Willebroek zijn voorzien voor 2021 en de stations in Rumst, Rumst, Zoersel, Wommelgem, Turnhout worden later omgevormd.

CONTACT

Wenst u meer inlichtingen hierover, aarzel dan niet om contact op te nemen met Pitpoint via mail of via 015/796735. We helpen u met plezier verder.