Nacra 15 – Jonge Belgische zeilers wereldkampioen

4-05-2018

Verleden week kroonden onze jonge zeilers Henri Demesmaeker en Frédérique van Eupen zich tot wereldkampioen op het Jeugd Wereldkampioenschap Nacra 15 in Barcelona. Dit gebeurde onder leiding van coach Sebbe Godefroid, zelf zilveren medaille-winnaar op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996.

Door deze overwinning is België gekwalificeerd voor de Youth Olympic Games die doorgaan te Buenos Aires in oktober 2018.

Nacra 15 klasse

De Nacra 15 klasse werd in 2016 opgericht en is dus nog een vrij jonge zeilklasse. Het is de kleinere “niet-foiling” versie van de Olympische Nacra 17 klasse.

Aan het Jeugd Wereldkampioenschap Nacra 15 dat doorging te Barcelona van 21 tot en met 27 april namen 60 teams uit 18 verschillende landen deel. Hierbij werd er zowel voor de wereldtitel gestreden als voor één van de zeven landenplaatsen voor de Youth Olympics 2018 in Argentinië.

De weersomstandigheden in Barcelona waren moeilijk: door te weinig wind op maandag en dinsdag konden de zeilers niet in actie komen. Vanaf woensdag kwamen ze dan wel in actie al was dit nog in lichte omstandigheden. Maar uiteindelijk nam, hoe meer het kampioenschap vorderde, ook de wind toe en werden de zeilomstandigheden altijd maar beter. Van de 19 geplande races zijn er uiteindelijk 10 gevaren kunnen worden.

De top-3 van het Jeugd WK:

1 – Henri Demesmaeker & Frédérique van Eupen (BEL)
2 – Doran Gouran Le Rich & Kenza Coutard (FRA)
3 – Thomas Proust & Martineau Clement (FRA)

Voor Henri Demesmaeker, afkomstig uit Knokke-Heist, is het reeds de derde wereldtitel die hij samen met zijn zeilpartner behaalt. Hiermee bevestigt hij zijn status van één van de grootste zeiltalenten uit ons land!

Volg onze Belgische zeilers!

Geïnteresseerd in de verdere exploten van onze Belgische zeiltoppers? Check dan regelmatig deze blog: we houden jullie op de hoogte van de resultaten van onze jonge en senior Vlaamse topzeilers op weg naar de Olympische Spelen.