Waterstofauto verbetert record

EERSTE WATERSTOFAUTO ter wereld breekt TESLA ROADSTER RONDERECORD

3-12-2015

“Een racewagen op waterstof? Die haalt toch nooit dezelfde snelheden als een exemplaar met klassieke verbrandingsmotor.” Precies wat u dacht? Think again. Studenten van de Technische Universiteit in Delft verbeterden op het circuit van Zandvoort het elektrische ronderecord van de Tesla Roadster. Mét de allereerste racewagen op … waterstof.

Wat als testrit was bedoeld, draaide op een onverhoopt succes uit voor het Forze Hydrogen Racing-team. Dat is de groep studenten die de eerste waterstofracewagen ontwikkelt. Hun bolide brak op 3 november met 2:05:45 minuten het elektrische record op eigen bodem. 5,45 seconden sneller dan het laatste Tesla-record, om precies te zijn. Een unieke prestatie!

Start niet gemist

Tijdens de officiële recordpoging enkele dagen later, kampte het team met wat technische problemen. Maar dat kon de vreugde niet drukken. Teammanager Rick Everaert beklemtoont: “Hoewel het spijtig is dat de poging van vandaag is gesneuveld, zijn wij ontzettend blij en trots met de resultaten die we al boekten.” Ambassadeur van het project Jan Peter Balkenende, voormalig eerste minister van Nederland, beaamt: “Het officiële record werd op 3 november gereden. En vooral: het toont aan dat waterstof de toekomst is.”

Waterstof = brandstof met kracht

De missie van het Forze-team? Aantonen dat waterstof als brandstof ontzettend krachtig is. Hoe dat praktisch werkt? Wel, in de brandstofcel van de racewagen reageren water en zuurstof op elkaar. Dat wekt elektriciteit op, die de racewagen op waterstof aandrijft. Extra pluspunt: daardoor moet u uw accu niet opladen – wat bij een elektrische auto met batterij wél het geval is. PitPoint-manager Erik Kemink stelt: “Wij zijn verheugd om hoofdsponsor van het Forze-team te worden. En zijn ervan overtuigd dat waterstof de brandstof van de toekomst is. Het ronderecord zet dit nog extra in de verf.”

Racen op waterstof én … winnen!

Het Forze Hydrogen Race-team maakt deel uit van het Formula Zero-team, dat al sinds 2007 actief is in de ontwikkeling van waterstoftechnologie. De volgende uitdaging op zijn agenda? De Supercar Challenge op de Gamma Racing Day 2016 winnen – in Assen, Nederland. En zo bewijzen dat de racewagen op waterstof het haalt van wagens met conventionele verbrandingsmotor. Teammanager Everaert kijkt er alvast naar uit: “Vol goede moed – en met onze nieuwe waterstofauto, de Forze VII – durven wij als team in 2016 deel te nemen aan de Supercar Challenge.”

PitPoint, trotse hoofdsponsor

PitPoint schaart zich met grote fierheid als hoofdsponsor achter het Forze Hydrogen Race-team. Onze visies sluiten dan ook naadloos op elkaar aan. Als verdeler van zowel Waterstof, Aardgas (CNG) en vloeibaar Aardgas (LNG) bieden wij schone brandstoffen. Samen met de nodige infrastructuur – ook voor elektrisch rijden. En dat zowel voor bedrijven, overheden als particulieren. We bouwden in Nederland al de nodige ervaring op.

Die rollen we nu verder uit met zeven nieuwe PitPoint-aardgastankstations. U tankt nu al 24/7 aardgas bij Brandstoffen Maes in Rumst. En binnenkort volgen er drie extra locaties.