SCHONE AUTO’S….STILLE AUTO’S

9-03-2017

Als we het hebben over het milieu, gaat het vaak over luchtvervuiling. Maar geluidsoverlast is natuurlijk ook een hinderlijke vorm van milieuvervuiling. Wie kiest voor een auto die rijdt op een ‘clean fuel’ zoals LNG (vloeibaar aardgas), CNG (samengeperst aardgas) of Elektriciteit, boekt winst op beide terreinen.

Laten we met de grootste lawaaimakers beginnen: vrachtauto’s op diesel. Vanwege hun geluidsoverlast mogen zij de binnensteden alleen binnen bepaalde venstertijden bevoorraden. Vrachtauto’s die rijden op LNG en CNG zijn 50% stiller dan hun tegenhangers op diesel, waardoor ze ‘piekgecertificeerd’ kunnen worden. Een aantal leveranciers hebben dit zogenaamde QuietTRUCK certificaat al behaald;  bijvoorbeeld de CNG- en LNG-trucks van Scania, Iveco en Mercedes.

Ook auto’s die rijden op CNG zijn stiller dan dezelfde modellen met een dieselmotor en een 100% elektrisch aangedreven auto is zo stil als zijn banden. Dat is fijn voor de omgeving, en voor de bestuurder en inzittenden. Luister maar!

Geluidsoverlast


Piekgeluiden zijn korte uitschieters in het geluidsniveau en komen vaak voor bij laden en lossen. Juist deze pieken zorgen voor geluidsoverlast en daarvan schrikken mensen wakker. Om geluidsoverlast te voorkomen zijn de toegestane piekniveaus bij laden en lossen in de bewoonde omgeving als volgt vastgesteld:

  • tussen 7.00 en 19.00 uur: geen beperking
  • tussen 19.00 en 23.00 uur: piekniveau 65 DB(A)
  • tussen 23.00 en 7.00 uur: piekniveau 60 DB(A)

 

Contact

Wenst u meer inlichtingen hierover, aarzel dan niet om contact op te nemen met PitPoint via mail of via telefoonnummer 015/79 67 35. We helpen u met plezier verder!