PITPOINT BRENGT “SLIM LADEN” IN DE PRAKTIJK

15-05-2017

PitPoint maakt ook grote stappen op het gebied van elektrisch rijden. In Nederland gaat PitPoint 360 laadpalen exploiteren, met name in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Maar daar blijft het niet bij. PitPoint slaat nu namelijk de handen ineen met technologiebedrijf en elektriciteitsleverancier E.D.Mij en duurzame energieproducent Statkraft om slim laden in de praktijk te brengen. Zo maakt PitPoint groener en goedkoper rijden mogelijk.

SLIM LADEN, EEN DUURZAME OPLOSSING

Met behulp van wiskundige modellen kan het opladen van elektrische voertuigen beter gereguleerd worden en kunnen piekbelastingen op het elektriciteitsnet worden voorkomen. Dit noemen we slim laden. De technologie achter het slim laden kan ook worden ingezet om elektriciteit in te kopen als er een groot aanbod van duurzame energie is. Het is dus een duurzame en kostenbesparende oplossing in één.

SLIMME SAMENWERKING

PitPoint gaat samenwerken met E.D.Mij en Statkraft om slim laden ook voor de laadpalen van PitPoint mogelijk te maken. De partijen combineren hun kennis zodat de laadpalen aangestuurd worden op basis van het aanbod van duurzame energie en de inkoopkosten die hiermee gepaard gaan. PitPoint zet haar expertise op gebied van laadpaaltechnologie in. E.D.Mij zet slimme software in om het elektriciteitsverbruik op de laadpalen dagelijks te voorspellen terwijl Statkraft de duurzaam opgewekte energie levert.  Koen Dejonghe, Business Development Manager bij Statkraft: “Wij vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan duurzame elektrificatie van de mobiliteitssector. Het optimaal gebruik van duurzame energie voor de belevering van een EV infrastructuur is een goed voorbeeld van verdere decentralisatie in de energiesector.” Jan Theo Hoefakker, Managing Director Public Transport bij PitPoint: “In plaats van simpelweg stroom af te nemen en daarvoor te betalen, gaan we nu veel strategischer duurzame stroom inkopen. Voor het eerst kijken we naar gebruikersdata om slimmer te laden. Hiermee kunnen we interessante kostenbesparingen realiseren en zorgen voor echte duurzame mobiliteit.”

WERKWIJZE

PitPoint, E.D.Mij en Statkraft gaan samen bepalen welke variabelen van belang zijn voor een optimalisatiemodel. Vervolgens zal worden gekeken wanneer de laadpaal het best kan worden geactiveerd. Jeffrey Bartels, oprichter van E.D.Mij: “Onze kracht is het verzamelen van data en het bouwen van algoritmes in combinatie met het leveren van duurzame energie. Door ons geïntegreerde model te combineren met de laadpaalkennis van PitPoint, kan PitPoint straks anticiperen en inspelen op de aanvoer van duurzame energie. Dit kan enorme winst opleveren.”