Forze racet in Supercar Challenge

Eerste race ooit tussen waterstof- en benzineracewagens

16-02-2016

Op 6 augustus 2016 is het zover: voor het eerst in de internationale racegeschiedenis neemt een wagen op waterstof het op tegen benzinebolides. Die dag staat het Forze-team van de Technische Universiteit Delft met zijn waterstofracewagen aan de start van de Supercar Challenge. Dat is een onderdeel van de GAMMA Racing Day in het Nederlandse Assen. PitPoint zal trots aan de zijlijn staan als hoofdsponsor van het Forze-raceteam.

Supercar Challenge: unieke première

De Supercar Challenge maakt deel uit van de Gamma Racing Day: het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace-evenement van Europa. Dat startte in 2001 als race voor toerwagens en Grand Tourers (GT’s). Maar sinds 2012 mogen ook sportwagens en prototypes zich op het circuit wagen, binnen de Superlights-divisie. Op 6 en 7 augustus nemen deze ultrasnelle sportwagens de rijhandschoen tegen elkaar op – én tegen de Forze-waterstofwagen.

Organisator van de Supercar Challenge, Dick van Elk, is in zijn nopjes: “Dit is een mooie uitbreiding van het deelnemersveld, waarbij Forze laat zien wat het enorme potentieel van waterstof als schone brandstof is. Dat is een goede manier om dat in de aandacht te brengen.”

Forze en PitPoint: gouden duo

PitPoint clean fuels nam dit jaar met veel plezier het hoofdsponsorschap van het Forze-waterstofraceteam op zich. Dit team is uitsluitend samengesteld uit studenten van de Technische Universiteit in Delft. Daar studeren ze aan verschillende faculteiten: van luchtvaart en ruimtevaarttechniek tot applied earth sciences. Maar ze delen één passie: de promotie van waterstoftechnologie. Samen ontwikkelden en produceerden ze de innovatieve raceauto waarmee ze in augustus de racebaan op trekken.

PitPoint wil tegen 2030 duurzaam vervoer voor iedereen. En beschouwt waterstof daarvoor als essentiële component. “Via Forze komt het grote publiek in contact met duurzame technologieën”, meent PitPoint-directeur Erik Kemink. “Daarom ondersteunen we het Forze-team met geld en kennis. Zo leren we hen bijvoorbeeld hoe je sneller en beter waterstof tankt.”

Forze7: groene toekomstmuziek

Dankzij de sponsoring van PitPoint blijft het zeventigkoppige team groeien. Tot grote vreugde van Forze-teammanager Rick Everaert: “We zijn héél blij met onze nieuwe sponsor. Dankzij PitPoint kunnen we verder met de ontwikkeling en productie van de Forze VII, onze nieuwste racewagen. Normaal rolt die in juni van de band, klaar voor circuitraces.”

De Forze VII belooft de ultieme racewagen op waterstof te worden. Geduchte én schone competitie voor de benzinewagens op het circuit dus!