Verkoop van dieselwagens blijft sterk dalen, meer CNG- dan elektrische wagens in 2018

11-02-2019

Belgen kopen steeds minder dieselwagens. Tegelijkertijd stijgt de verkoop van auto’s op aardgas (CNG) en elektriciteit. In 2018 werden er in ons land voor het eerst zelfs meer CNG- dan elektrische wagens ingeschreven. Dat blijkt uit uit cijfers van Febiac, de Belgische en Luxemburgse automobiel- en tweewielerfederatie.

Voor het eerst meer CNG- dan elektrische wagens verkocht

In 2018 werden er zo’n 4000 wagens op CNG verkocht, terwijl er zo’n 3600 elektrische auto’s uitgeleverd werden. Een jaar eerder ging het nog over 2500 CNG- en 2700 elektrische auto’s. De verkoop van wagens op CNG steeg dus met 0,27%, terwijl puur elektrische auto’s 0,16% vooruit gingen. Met 0,73% (CNG) en 0,66% (elektriciteit) van de in totaal 549.632 verkochte wagens in 2018 is er nog een lange weg te gaan om de meest vervuilende wagens uit het straatbeeld te krijgen, maar het gaat wel de goede kant op.

“CNG is het goedkoopste en betrouwbaarste alternatief”

De stijgende verkoop van CNG-wagens als alternatief voor vervuilende fossiele brandstoffen is de pers niet ontgaan. Ook zij zien de grote voordelen van CNG en dan vooral de positieve impact op het milieu en de portefeuille van de gemiddelde Belg:

“Rijden op CNG: gas geven is goedkoper. En gezond.”

Trends Magazine trok zelf op onderzoek uit en vat de voordelen van CNG goed samen door te stellen dat gas geven goedkoper en gezonder is. CNG is immers tot 40% goedkoper dan diesel of benzine, terwijl het ook veel milieuvriendelijker is. CNG stoot 90% minder NOx, 77% minder fijn stof en 11% minder CO2 uit dan diesel of benzine. \ “Er is meer dan één manier om autorijden milieuvriendelijker te maken. Rijden op aardgas (CNG) is er zo eentje. In 2018 werden er in ons land voor het eerst meer CNG- dan elektrische wagens ingeschreven.” VAB, de Vlaamse Automobilistenbond, stelt dat CNG qua energiekost het goedkoopste en betrouwbaarste alternatief is. En dat zegt het niet zomaar, want VAB deed een diepgaande test. “De dieselwagen raken we beu” en “Er werden met 4000 stuks nu meer auto’s op aardgas verkocht dan elektrische”, stelt De Morgen vast. Automagazine Autofans.be merkt dan weer terecht op dat CNG de meest goedkope brandstof is om in België mee te rijden. Dat kost je €4,7 per 100 kilometer (met een Seat Leon CNG). Met een benzine-Focus (Ford) betaal je al tot €7,5, om nog maar van diesel te zwijgen. “Allemaal goed en wel, maar wat met het rijcomfort?” vraagt u zich misschien af. Fleet.be deed de test en genoot van de ‘rust tijdens het rijden’.

Populaire modellen op CNG

Naast bovenstaande redenen stijgt de verkoopt van wagens op CNG ook omdat er steeds meer opties zijn. De in België populaire Volkswagen Golf en Caddy en de Škoda Octavia zijn alledrie verkrijgbaar in CNG-versies. De Volkswagen Golf is zelfs de populairste CNG-auto bij uitstek, zowel als privé- als bedrijfswagen.

Meer weten over hoe u geld bespaart door te rijden op CNG

Lees alles over CNG of stel ons uw vraag