Het verschil tussen CNG en LPG

CNG schoner en goedkoper

15-02-2018

“Wat is het verschil tussen CNG en LPG?”, is een vraag die heel regelmatig terugkomt, zo ook op het laatste Autosalon van Brussel. Hieronder lichten we u de belangrijkste verschillen tussen toe.

LPG (Liquified Petroleum Gas) is een wezenlijk andere brandstof dan CNG. LPG is een mengsel van gassen die als restproducten ontstaan bij olieraffinage, terwijl CNG (Compressed Natural Gas) puur aardgas is dat onder druk is gebracht. De tankdruk voor CNG (200 bar) is veel hoger dan die van LPG (7,5 bar). Een auto geschikt voor LPG kan dus geen CNG tanken of andersom.

VOORDELEN CNG

CNG is momenteel de meest schone fossiele brandstof en een milieuvriendelijk alternatief voor diesel, benzine of LPG.

Natuur & Milieu, de Nederlandse tegenhanger van de Bond Beter Leefmilieu, publiceerde recent een ranking, waarin de impact van de verschillende soorten brandstof op de gezondheid (NOx en fijnstof) en het klimaat  (CO2) worden vergeleken.

Waar er qua uitstoot van CO2 weinig verschil bestaat tussen LPG en CNG, is de gezondheidsschade (berekend op basis van de zeer schadelijke uitstoot van NOx en fijn stof) ongeveer 35% lager bij CNG dan bij LPG en wel tot 70% lager dan bij diesel.

Tankt u als CNG-rijder groengas (BIO-CNG of biomethaan), zoals we eerder berichtten perfect mogelijk, dan is de CO2-uitstoot 60% lager dan bij LPG tot zelfs 80 à 90% vergeleken met benzine en diesel.

Doordat moderne auto’s op CNG bifuel zijn, dus zowel aardgas als benzine kunnen tanken, hebben ze een grotere actieradius. Je kan dus blijven rijden, zelfs wanneer je CNG-tank leeg is.

Ook de fiscale voordelen van CNG maken het een heel interessante optie, doordat er in Vlaanderen tot eind 2020 geen BIV of verkeersbelasting wordt aangerekend.

CNG heeft daarenboven een belangrijk veiligheidsvoordeel: het gas is lichter dan lucht en stijgt op als het vrijkomt. LPG daarentegen is zwaarder dan lucht en blijft als een deken over de grond hangen. Onder andere daarom worden auto’s op CNG wel toegelaten in ondergrondse parkings, in tegenstelling tot auto’s op LPG.

Voor beide brandstoffen geldt dat de schonere verbranding bijdraagt aan lagere onderhoudskosten dan voor vergelijkbare auto’s op benzine of diesel.

LPG steeds MINDER POPULAIR

De LPG-auto heeft de laatste jaren fors aan populariteit ingeboet. Doordat de meeste voertuigen pas nadien worden omgebouwd, vertonen ze meer storingen en vervalt in de meeste gevallen de garantie van de fabrikant.

CNG-voertuigen daarentegen worden rechtstreeks bij de merkdealer besteld en vanuit de fabriek geleverd. Het gas wordt over het algemeen opgeslagen in cilindervormige tanks, geïntegreerd in de vloerplaat van de auto. Zo heb je bij een auto op CNG ook geen verlies van kofferruimte.

Door de steeds uitgebreidere keuze aan CNG-, elektrische en hybrideauto’s, lijkt het tijdperk van LPG definitief afgelopen.

CONTACT

Wenst u meer inlichtingen hierover, aarzel dan niet om contact op te nemen met PitPoint via mail of via 015/796735. We helpen u met plezier verder!