Verschillen tussen LPG en CNG

CNG is schoner en goedkoper dan andere brandstoffen

23-07-2019

“Wat is het verschil tussen LPG en CNG?”, het is één van de vragen die nog regelmatig terugkomen. Hieronder lichten we de belangrijkste verschillen tussen beide brandstoffen toe.

LPG (Liquefied Petroleum Gas) is een wezenlijk andere brandstof dan CNG. LPG is een mengsel van gassen dat als restproduct ontstaat bij olieraffinage, terwijl CNG (Compressed Natural Gas) puur aardgas is dat onder druk is gebracht. De tankdruk voor CNG is met 200 bar veel groter, dan die van LPG 7,5 bar. Een auto geschikt voor LPG kan dus geen CNG tanken of andersom.

Voordelen van CNG

CNG is momenteel de meest schone fossiele brandstof en een milieuvriendelijk alternatief voor diesel, benzine of LPG.

Eind maart publiceerde de CREG, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de regulering van de elektriciteits- en aardgasmarkt in België, een uitgebreide studie met betrekking tot de rentabiliteit van aardgas (CNG) als brandstof voor auto’s. Hieruit blijkt dat CNG milieuvriendelijker en zuiniger is dan de klassieke fossiele brandstoffen.

Waar op vlak van CO2 uitstoot er weinig verschil tussen LPG en CNG is, is de gezondheidsschade (berekend op basis van de zeer schadelijke uitstoot van stikstofoxiden en fijn stof) ongeveer 35% minder bij CNG in vergelijking met LPG en 70% in vergelijking met diesel.

Verder blijkt dat auto’s op CNG 75% tot 90% minder fijnstof en stikstof (NOx) uitstoten dan auto’s op diesel en benzine. Daarenboven ligt de CO2 uitstoot 7% tot 16% lager en is een voertuig op CNG de helft stiller dan een vergelijkbaar model op diesel.

Als we kijken naar het kostenplaatje moeten we twee zaken in rekening brengen: de brandstofkost en de aankoopprijs van de wagen.

Op vlak van brandstofkost is CNG het voordeligst. De brandstof is ongeveer 35% tot 75% goedkoper dan diesel en benzine, ongeveer 20% goedkoper dan elektriciteit en ongeveer 60% goedkoper dan hybride benzine-elektriciteit.

Tenslotte nog even vermelden dat men met groengas, de duurzame bioversie van CNG, nagenoeg CO2-neutraal rijdt.

CNG heeft daarenboven een belangrijk veiligheidsvoordeel: het gas is lichter dan lucht en stijgt op als het vrijkomt. LPG daarentegen is zwaarder dan lucht en blijft als een deken over de grond hangen. Om die reden worden auto’s op CNG toegelaten in ondergrondse parkeergelegenheden, in tegenstelling tot auto’s op LPG.

Voor beide brandstoffen geldt dat de schone verbranding bijdraagt aan lagere onderhoudskosten dan dezelfde auto’s op benzine of diesel.

LPG steeds MINDER POPULAIR

De LPG-auto heeft de laatste jaren fors aan populariteit ingeboet. Een belangrijke reden voor de terugval is dat voertuigen vooral achteraf op LPG werden omgebouwd (met de gastank in de koffer), meer storingen vertoonden en problemen met de garantie van de voertuigen gaven. Bij ombouw verlies je namelijk je garantie.

CNG-voertuigen (beschikbaar bij onder andere Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Opel en Ssangyong) daarentegen worden rechtstreeks uit de fabriek geleverd, met volledige garantie. Het gas wordt over het algemeen opgeslagen in cilindervormige gasflessen die in de vloerplaat van de auto geïntegreerd worden. Dit is dus nog een belangrijk voordeel van CNG tegenover LPG: amper verlies van kofferruimte!

Er is inmiddels zo’n uitgebreide keuze aan CNG, elektrische en hybride auto’s dat het onwaarschijnlijk is dat LPG de neergang nog kan ombuigen. Aardgas als brandstof is ondertussen zo populair dat België in de Europese Top-3 enkel Duitsland en Italië moet laten voorgaan.

CONTACT

Wenst u meer inlichtingen hierover, aarzel dan niet om contact op te nemen met PitPoint via mail of via telefoonnummer 015/79 67 35. We helpen u met plezier verder!