Q&A over CNG

wat zijn de voordelen van rijden op cng?

CNG rijden is een goed alternatief voor wie de overschakeling op volledig elektrisch rijden nog te drastisch lijkt. CNG is niet enkel zeer voordelig voor het milieu, maar brengt voor de gebruiker ook een groot fiscaal voordeel met zich mee. Nog niet helemaal overtuigd? We zetten alle voordelen van CNG even op een rijtje:

1) Propere brandstof

 • CNG is op dit moment de meest milieuvriendelijke fossiele brandstof. Een CNG-wagen stoot tot wel 95% minder fijn stof uit en stoot aanzienlijk minder CO2 uit. Een goed alternatief dus voor diesel, benzine of LPG.
 • Een ander voordeel voor wagens op CNG, is dat ze ook kunnen rijden op biomethaan, ook wel groengas genoemd. Nadat biomethaan bewerkt is en op dezelfde kwaliteit als aardgas wordt gebracht, is het een volwaardig alternatief voor aardgas.

2) Fiscale voordelen

Naast het grote milieuvoordeel, hebben CNG-wagens ook heel wat voordelen op fiscaal vlak.
Zo betaalt u in Vlaanderen voor CNG-wagens geen inschrijvingstaks en geen verkeersbelasting op personenwagens tot 2020!

3) Lagere prijs aan de pomp

Goed nieuws, rijden met CNG is het meest voordelig! Zo is CNG tussen 35% en 75% goedkoper dan diesel en benzine. Daarbovenop is deze milieuvriendelijke brandstof ook tot 20% goedkoper dan elektriciteit en tot 60% goedkoper dan de hybride van benzine en elektriciteit.

4) Sterke prestaties

Een CNG-wagen zet heel wat sterke prestaties neer:

 • Zo heeft een wagen op CNG een even krachtige motor als een wagen die op diesel of op benzine rijdt.
 • Daarnaast is de actieradius van een CNG-auto 250 tot 500 km. Indien er geen CNG tankstation in uw buurt is, kunt u nog steeds overschakelen op benzine.
 • Door de propere verbranding, hebben CNG-wagens een langere levensduur dan auto’s op gas of benzine en produceren ze hierdoor ook minder geluid.

5) Veilige wagens

Wagens op CNG zijn veilige wagens. Lees even mee:

 • In tegenstelling tot wagens die rijden op LPG, zijn wagens die rijden op CNG wél toegelaten in alle ondergrondse parkeergarages.
 • In vergelijking met LPG is CNG ultra veilig. Aardgas is namelijk lichter dan lucht, waardoor het gewoon vervliegt. Zelfs in geval van een lek hoeft u zich dus geen zorgen te maken.

6) Geen plaatsverlies

Doordat de CNG tank gewoon geplaatst wordt onder de kofferbak of onder de vloerplaat, zorgt een CNG tank amper voor plaatsverlies.

7) CNG-auto’s zijn bi-fuel

 • Het voordeel van een CNG-wagen is de dubbele tank, voor CNG en benzine apart. Is uw CNG-tank leeg? Dan schakelt uw wagen automatisch en probleemloos over op benzine.
 • Achteraf inbouwen in een benzinewagen? Ook dat is mogelijk. Uw fabrieksgarantie komt dan in de regel wel te vervallen.

8) Snelle uitbreiding tankmogelijkheden

Bang dat uw tankmogelijkheden met een CNG-wagen beperkt zijn? Dat is nergens voor nodig. Momenteel zijn er wereldwijd reeds meer dan 3000 tankstations waar u aardgas kan tanken en worden deze nog volop uitgebreid. België telt ruim 100 CNG-tankmogelijkheden. Rijden op CNG wordt zo nog aangenamer!

9) Kostprijs wagen

 • Is een wagen op CNG veel duurder dan een andere wagen? Neen. De kostprijs van een CNG-auto is namelijk vergelijkbaar met die van een auto op benzine.
 • Ook de autoverzekering is niet duurder als bij een andere wagen.

Zoals u ziet is het kostenplaatje van een CNG-wagen niet duurder als een andere wagen. Wel heb u uw wagen veel sneller terugverdiend door de opmerkelijk lagere kostprijs aan het tankstation.

Wat betekent cng?

CNG staat voor Compressed Natural Gas en het is een brandstof voor voertuigen. CNG is hetzelfde aardgas waarmee u thuis kookt of verwarmt. Via een compressor wordt het in een tankstation onder druk in een voertuig gebracht. Rijden op aardgas betekent rijden op CNG.

Wat betekent rijden op aardgas?

Rijden op aardgas betekent dat u het gewone aardgas uit het netwerk als brandstof voor uw voertuig gebruikt.

Wat betekent duurzame mobiliteit?

Duurzame mobiliteit streeft ernaar om ons te verplaatsen zonder negatieve impact voor het milieu. Naast aardgas vallen elektrische mobiliteit en rijden op waterstof ook hieronder.

Waarom is cng beter voor het milieu dan benzine en diesel?

De traditionele brandstoffen zijn zowel voor de luchtkwaliteit als voor de klimaatopwarming nefast. De negatieve impact op luchtkwaliteit komt o.a. door fijn stof, roet en stikstofoxides. De klimaatopwarming wordt veroorzaakt door CO2-uitstoot. CNG brengt heel wat voordelen mee voor het milieu. Rijden op aardgas zorgt namelijk – naast 16% minder CO2-uitstoot – voor een sterke verbetering van de luchtkwaliteit, aangezien er bijna geen roet en fijn stof vrijkomt bij de verbranding van aardgas. Daarnaast kan het aardgas worden vergroend op basis van biogas. Zo daalt de CO2-uitstoot nog verder.

Wat is groengas?

Groengas is na bewerkingen een duurzaam alternatief voor aardgas, zoals CNG. CNG-wagens kunnen dus ook op groengas tanken. Door te kiezen voor CNG en LNG van hernieuwbare energiebronnen zoals biomassa (Groengas), worden de voordelen voor het milieu en de luchtkwaliteit enorm vergroot. Door alleen Groengas te gebruiken, dalen schadelijke uitstoten al gauw 80 tot 95 procent afhankelijk van de bron van het gas en de manier waarop het geproduceerd is. Met het genereren van brandstof uit lokaal afval draagt de productie van Groengas bij aan een circulaire economie. “Europa heeft de mogelijkheid om meer dan 2 miljoen voertuigen te voorzien van groengas dat is gemaakt van lokaal afval” aldus Andrea Gerini, secretaris generaal van NGVA Europa.

Wat voor voertuigen kunnen tanken met cng?

Rijden op aardgas kan voor alle type voertuigen vanaf de stadswagen, over de middenklasse wagen tot bestel- en vrachtwagens. De modellen kunt u vinden op www.pitpoint.be/showroom.

Wie is pitpoint?

PitPoint Clean Fuels focust zich op duurzame brandstoffen.
Met een visie voor 100% schoon vervoer tegen 2030. Meer weten? Lees hier alles over PitPoint of bekijk onze video.