Waterstofraceteam Forze

Fueled by PitPoint

Studenten TU Delft en PitPoint slaan handen ineen voor ultieme waterstofracewagen

PitPoint is sponsor van Forze, het waterstofraceteam van TU Delft. Behalve een financiële bijdrage draait het sponsorschap ook om kennisuitwisseling.

Het sponsorschap zorgt ervoor dat Team Forze, dat uit zeventig getalenteerde studenten van verschillende faculteiten van de TU Delft bestaat, zich verder kan ontwikkelen. Het raceteam richt zich nu op de ontwikkeling en productie van de Forze7, de nieuwste waterstofraceauto van het team uit Delft. Volgens Rick Everaert, teammanager bij Forze moet de nieuwe raceauto er in juni 2016 zijn. Met de ultieme circuitracer op waterstof gaat het team in 2016 de strijd aan met benzineauto’s (zie ook de website van Forze voor specificaties).

Visualisatie Forze7

Waterstof als brandstof

Met de ontwikkeling van waterstofracewagens wil Forze de potentie van waterstof als brandstof onderstrepen. Dit werkt als volgt: in de brandstofcel van de waterstofracewagen reageren waterstof en zuurstof met elkaar. De aandrijving is elektrisch, maar de raceauto wekt de elektriciteit aan boord zelf op door waterstofgas in een brandstofcel om te zetten. Het grote voordeel hiervan is dat je geen batterijen hoeft op te laden, zoals bij een batterij-elektrische auto.

Geld en kennis

Voor PitPoint is waterstof een essentieel onderdeel om in 2030 een samenleving te hebben waarin vervoer volledig duurzaam is; het is vrijwel onuitputtelijk en bij gebruik als brandstof komen geen schadelijke stoffen vrij. PitPoint ondersteunt het team met geld en kennis, bijvoorbeeld over hoe je sneller en beter waterstof kunt tanken. Daar zit de expertise van PitPoint: het beschikbaar maken van schone brandstoffen. Zo is PitPoint eveneens betrokken bij de bouw van het derde openbare waterstoftankstation in Nederland.

“PitPoints missie is bijna één op één gelijk aan de onze”, zegt Rick Everaert. “Samen werken we aan een duurzamere toekomst in de vervoersector.” Beide hebben de missie om vervoer met behulp van waterstof te promoten. Het ontwikkelen, produceren en racen van een high end raceauto draagt daaraan bij.

Over Forze

Forze is het waterstofraceteam van de TU Delft. Het team bestaat uit studenten van verschillende faculteiten, van luchtvaart en ruimtevaarttechniek tot technische aardwetenschappen. Zij zetten zich samen in om waterstoftechnologie te promoten, door het ontwerpen, maken en racen van een zeer innovatieve raceauto. Voor meer informatie, zie: www.forze-delft.nl